Šumivé víno starobylé odrůdy révy vinné z hroznů Glera a dalších bílých hroznů, ze kterých se vyrábí typické Prosecco. Odrůda se pěstuje v mnoha mutacích a ustálený popis neexistuje.
Chuť a vůně vínaRůžové prosecco s elegantní světlou barvou a jemnou perletí. Vůně je svěží, ovocná a květinová, s tóny grapefruitu, maliny a čerstvé jahody.
Chuť je jemná, ale suchá a sametová. Doporučeno podávat při 5-7°C ihned po otevření.
Sklizeň a zrání vínaČas sklizně nastává v polovině září a pokračuje do poloviny října. Začíná měkkým lisováním hroznů a následnou fermentací při kontrolované teplotě 20°C. Následné se nechá při jemném jiskření, v pomalé fermentaci ve velkých uzavřených nerezových cisternách o teplotě 12-14°C s dvou měsíčním skladováním s přidanými kvasnicemi. Tlak v lahvi odpovídá 5,5 atmosférám.
K jakému jídlu se víno hodí:- Vhodné jako aperitiv
- Ryby
- Mořské plody