Šumivé víno starobylé odrůdy révy vinné z hroznů Glera a dalších bílých hroznů, ze kterých se vyrábí typické Prosecco. Odrůda se pěstuje v mnoha mutacích a ustálený popis neexistuje.
Chuť a vůně vínaSvětle slámově žluté prosecco má intenzivní a přetrvávající ovocné aroma, které jasně připomíná zralá zlatá jablka a květy akácie. Je sladký a svěží, příjemně štíhlý a lehký s přetrvávajícím závěrem. Doporučeno podávat při 5-7°C ihned po otevření.
Sklizeň a zrání vínaČas sklizně nastává v polovině září a pokračuje do poloviny října. Začíná měkkým lisováním hroznů a následnou fermentací při kontrolované teplotě 20°C. Následné se nechá při jemném jiskření, v pomalé fermentaci ve velkých uzavřených nerezových cisternách o teplotě 12-14°C s dvou měsíčním skladováním s přidanými kvasnicemi. Tlak v lahvi odpovídá 5,4 atmosférám.
K jakému jídlu se víno hodí:- Vhodné jako aperitiv
- Ryby
- Mořské plody