Šumivé víno starobylé odrůdy révy vinné ze 100% hroznů Glera ze kterých se vyrábí typické Prosecco. Odrůda se pěstuje v mnoha mutacích a ustálený popis neexistuje.
Chuť a vůně vínaMá světle slámově žlutou barvu, zrno je nepatrné, pevné a vytrvalé. Buket je typický, jemný, intenzivní. Vůně je ovocná s nádechem zejména jablka a banánů. Chuť se prezentuje jako svěží, čisté, velmi harmonické, příjemně živé s rovnováhou mezi sladkostí a kyselostí. Doporučeno podávat při 5-7°C ihned po otevření.
Sklizeň a zrání vínaČas sklizně nastává koncem září a pokračuje do poloviny října. Po sklizni následuje jemné lisování hroznů, které později fermentují při řízené teplotě v nerezových tancích. Druhé kvašení probíhá ve velkých uzavřených cisternách při teplotě 12-14°C s dvou měsíčním skladováním s kvasnicemi. Tlak v láhvi odpovídá 5,5 atmosfér.
K jakému jídlu se víno hodí:- Vhodné jako aperitiv
- Ovoce a sýry
- Lehké saláty