Šumivé víno starobylé odrůdy révy vinné z hroznů Glera a dalších bílých hroznů, ze kterých se vyrábí typické Prosecco. Odrůda se pěstuje v mnoha mutacích a ustálený popis neexistuje.
Chuť a vůně vínaToto víno má slámově žlutou barvu se zelenými odlesky a jemnou perzistentní perletí. Intenzivní a jemná vůně s výrazným aroma jablek a banánů. Svěží, čistá a harmonická chuť s příjemnou vyvážeností sladkosti a kyselosti.
Sklizeň a zrání vínaČas sklizně nastává od poloviny září až do začátku října. Začíná měkkým lisováním hroznů a následnou fermentací při kontrolované teplotě. Následně se nechá při jemném jiskření v pomalé fermentaci ve velkých uzavřených nerezových cisternách o teplotě 12-14°C s dvou měsíčním skladováním s kvasnicemi. Tlak v lahvi odpovídá 5,4 atm.
K jakému jídlu se víno hodí:- Vhodné jako aperitiv
- Dezerty
- Ovoce a sýry