Šumivé víno starobylé odrůdy révy vinné z hroznů Glera a dalších bílých hroznů, ze kterých se vyrábí typické Prosecco. Odrůda se pěstuje v mnoha mutacích a ustálený popis neexistuje.
Chuť a vůně vínaSlámově žluté barvy se zlatavými odlesky, jemná, přetrvávající perlivost. Delikátně aromatický buket s náznakem divokých květin a čerstvého ovoce a jemné, sladce přetrvávající chuti.
Sklizeň a zrání vínaVýběr hroznů z nejlépe položených vinic. Čas sklizně nastává v polovině září a pokračuje do prvního týdne v říjnu. Po sklizni následuje jemné lisování hroznů na požadovaný obsah alkoholu od 5,5 stupně a poté uchovávány při teplotě -2°C v nerezových tancích. Způsob výroby se nazývá Martinottiho metoda. Druhé kvašení probíhá ve velkých uzavřených cisternách při teplotě 12-14 °C s dvou měsíčním skladováním s kvasnicemi. Tlak v lahvi odpovídá 5,5 atm. Ideální způsob skladování je při teplotě mezi 11-15°C. Vlhkost by měla být 65-70%. Je důležité se vyvarovat přítomnosti jiných aromatických potravin či látek.
K jakému jídlu se víno hodí: